Quality HACCP applied to flight catering industry

Main Article Content

David Souza Vaz
Isabella Caroline Novo Nobre
Enio Fernandes Rodrigues
Luiz Teruo Kawamoto Junior
صندلی اداری

Abstract

The quality industry try to standardize the production procedures, actions and controls work in a uniform manner so as not to cause errors in operation and customer dissatisfaction, bringing the final product according to the requested specifications. With the duty to commitment with the consumer, many companies try to answer the questions of the quality applying techniques so that their processes are so tiny they are done in the most correct and accurate as possible. Since 2008 noted a growing importance as the HACCP due the major problems occurred in the handling of food, such as food poisoning, foreign objects and sanitary quality, which are the largest and most serious problems resulting from the production process, thus generating a new culture and the care of the food. Considering the importance of the issue of the impending population growth that carry air travel as well as international agreements between countries and continents, it has being demonstrated the effectiveness of the system demonstrating in practice how they work their analysis of points of danger and an investigation into the operational process within the context of the food industry.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

ANVISA. (2013) Guia Para Comprovação da Segurança de Alimentos e Ingredientes. Gerência de Produtos Especiais Gerência Geral de Alimentos. Brazilian.

BIELSCHOWSKY, P; CUSTÓDIO, M. C. (2011) A Evolução Do Setor De Transporte Aéreo Brasileiro. Electronic Journal New Focus, v. 13, n. 13, p. 72–93.

BRASIL. (1999) Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Republica Resolução RDC nº 17, de 19 de Novembro de 1999, Published DOU of 11/22/1999. Resolution Republic No. 362 of July 29, 1999.

BRASIL. (1993) Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Portaria nº 1.428/MS, de 26 de Novembro de 1993, Published DOU of 02/12/1993. To approve the Technical Regulations for the Food Sanitation Inspection. 1993.

BRITISH AIRWAYS (2015) History and Heritage. Available in: http://www.britishairways.com/en-gb/information/about-ba/history-and-heritage. Accessed: September 8.

CAPIOTTO G. M.; LOURENZANL W. L. (2010) Sistema de Gestão de Qualidade na Indústria de Alimentos: Caracterização da norma ISO 22000: 2006. Brazilian Society of Economics, Business and Rural Sociology. Campo Grande.

FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (2011) Codex Alimentarius. Food Hygiene Basic Texts. 20º Edition. FAO and WHO Rome.

FIGUEIREDO, V.; NETO, P. (2001) Implantação do HACCP na Indústria de Alimentos. Gestão & Produção, São Carlos, v. 8, n. 1, p. 100-111.

GOBIS, M. A.; CAMPANATTI, R. (2012) Os Benefícios da Aplicação de Ferramentas de Gestão de Qualidade Dentro das Indústrias do Setor Alimentício. Magazine Horus, Ourinhos, v. 6 n. 1, p. 26-39.

INMETRO – INSTITUTO NACIONAL DE METROLOGIA, QUALIDADE E TECNOLOGIA (2009) Technical Assistance to the "Support Project for the international integration of Brazilian SMEs" PAIIPME. Study of the Food Chain: Access Mechanisms to the US market. Brasilia. Idaim Consulting.

JONES, Peter (2004) Flight Catering. 2º Edition. Oxford. Elsevier Butterworth – Heinemann Ltd.

JUNIOR M. I. et al. (2010) Gestão da Qualidade. 10th Edition. Rio de Janeiro. Editora FGV.

LISBOA, João et al. (2013) Introdução à Gestão de Organizações. 3rd Edition. Sao Paulo, Editora Economic Life.

PEARSON A.; DUTSON T. R. (1995) HACCP in Meat, Poultry and Fish Processing. 1º Edition. Chapman & Hall. Springer – Science Business Media B, v. 10.

OMT - ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DO TURISMO. (2013) Panorama do Turismo no Mundo 2013. Available in: http://www.dadosefatos.turismo.gov.br/export/sites/default/dadosefatos/estatisticas_indicadores/downloads_estatisticas/Estatistica_e_indicadores_Turismo_no_mundo_2013.pdf. Accessed on: Sept. 7.

ORTEGA, A. C.; BORGES M. S. (2012) Codex Alimentarius: A Segurança Alimentar Sob A Ótica Da Qualidade. Food Security and Nutrition, v. 19, n. 1 p. 71-81.

PAULA, S. L.; RAVAGNANI, S. M. A. (2011) Sistema ACCPP (Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle) de Acordo Com a NBR ISSO 22000. Technology magazine. Maringá, v. 20, p. 97-104.

PERETTI, A. P. R.; ARAÚJO M. W. C. (2010) Abrangência do Requisito Segurança em Certificados de Qualidade da Cadeia Produtiva de Alimentos no Brasil. Gest. Prod. São Carlos, v. 17, n. 1, p. 35-49, February.

SILVA, Eneo. (2013) Manual de Controle Higiênico – Sanitário em Serviços de Alimentação. 6. Edition St. Paul: Varela.

STETTINER, C. et al. (2015) Gestão de Estoque da Alimentação Hala no Serviço de Bordo de Aeronaves. Business and Management Review. Special Issue, v. 04, n. 08, p. 477-483.

TOBIAS, W.; PONSANO, G. H. E.; PINTO F. M. (2014) Elaboração E Implantação Do Sistema De Análise De Perigos E Pontos Críticos De Controle No Processamento De Leite Pasteurizado Tipo A. Rural Science, Santa Maria, v. 44, n. 9, p. 1608-1614.

TOMICH, R. et al. (2005) Metodologia para Avaliação das Boas Práticas de Fabricação em Indústrias de Produção de Queijo. Ciênc. Tecnol. aliment; Campinas, v. 25, n. 01, p. 115-120.

Most read articles by the same author(s)

فروشگاه اینترنتی